Extranet
/
Select the country:
En Fr De Nl Es It Pl Cz Ru

Latest news

Check archive ‹ Previous page



The French International School of Beijing (LFIP)

The French School of Beijing, designed by Jacques Ferrier Architecture, has been imagined as a built landscape. It is being developed on a site in the "Orchard" neighbourhood, which takes its name from the old orchards which, until recently, were a defining feature of this stretch of land alongside the road to the airport. Since then, the development of high-end residential blocks and international schools has introduced a new urban character with collections of low rise buildings alongside generous green spaces.
 
 

The building creates a continuous and unified space on the site, defining the various walkways and in line with the roads. It offers students and teachers a combination of protected and open spaces, with the landscape always present as a backdrop. The ground floor is home to shared spaces and functions: underneath an awning, the communal spaces for the various schools alternate with covered playgrounds. All of the outdoor spaces open towards the canteen's orchard and the sports facilities.
 


The entrances to the primary school and the secondary school and college are clearly separated, as are the flows of different students. There are, however, connections between the different sections of the school for the staff and teachers. The organization of the space is unambiguous and easy to read: the school hall and library are recognizable as soon as you enter.
From the second floor up, the classrooms are organized in a rational and flexible way. They are clad in a wooden lattice which seems to float above the organic surroundings formed by the lines of fruit trees. From the inside, this lattice is porous enough to let through light and not obscure views of the outside. It plays a major role in shading the building from the sunlight and protecting the school's activities from outside eyes. Finally, the lattice creates a serene, innovative and identifiable architectural look, drawing inspiration from traditional Chinese architectural.
 


The canteen and the gym hall have been designed as pavilions in the orchard. Alongside the stadium, they add the finishing touches to a project which combines architecture and landscaping to create a remarkable, environmentally- friendly place of learning. The metals used in the façades of these two buildings set up a game of reflections between landscaped and built environments.

The matt aspect of the wooden lattice around the main building interplays with the burnished surfaces of the gym hall and the canteen.
With a contemporary character which avoids modish excesses, the French school takes a long-term view of design, leaving open various possibilities for development and new uses.

Architectural Team:

Architects: Jacques Ferrier and Pauline Marchetti, Jacques Ferrier Architecture with Sensual City Studio
Aurélien Pasquier, architect in charge of the project
Landscaper: Michel Hoessler, Agence TER
Client: The Agency for French Education Abroad (AEFE, Paris) with the French
International School of Beijing (LFIP) Project Manager: Design Institute CAG Location: Beijing (China)
Surface area: 19,000 m2 Net Floor Area Winning project: June 2009
Delivery: May 2016
Copyright for photos: © Jacques Ferrier Architecture / photos by Luc Boegly Copyright for images: © Jacques Ferrier Architecture / images by Ferrier Production

Source: Press Release - www.jacques-ferrier.com
 




 
Headlines
17-02 Marc Younan architecture office converted an industrial building into 85 social housing units
15-02 Organic Farm
08-02 Brede School Aarle-Rixtel, Laarbeek - Holland
30-01 European Architecture Awards 2017 : international competition for architects
25-01 INAUGURATION OF RENEWED THIALF ICE ARENA BY KING WILLEM-ALEXANDER
20-01 Awarding Ceremony Archi-World® Academy III edition 2017
18-01 Winning projects Archi-World® Academy Awards 2015-2017
16-01 Construction begins on Poland’s tallest tower designed by Foster + Partners
12-01 Atelier Téqui Architectes: Social center, cultural space and esplanade
04-01 Architectural Lighting Design for Mocape Shenzhen - The Museum of Contemporary Art and Planning Exhi
27-12 AIA has just delivered the headquarters for the french bank Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nan
19-12 Schmidt Hammer Lassen Architects win International competition to design the new Shanghai Library, C
23-12 We wish you a Merry Christmas and A Happy New Year
06-12 Temporary Courthouse by Cepezed
23-11 The French International School of Beijing (LFIP)
21-11 Winners - Pool Vision 2016
17-11 Evolution Design: ZEB Munich Germany
16-11 WEST 8'S NEW LANDSCAPE VISION FOR THE WATERFRONT BOULEVARD KIJKDUIN, THE HAGUE
27-10 Toison d’Or wint BLSC Shopping Award voor ‘Beste Binnenstedelijke Project’

Archi-Europe Archi-Europe Group Links

Premium partner

Institutional Partners

International Exhibitions & Events

                                                       

Media Partners

                              
Partners
                  
designed by infoweb