Extranet
/
Select the country:
En Fr De Nl Es It Pl Cz Ru

Latest news

Check archive ‹ Previous page



Atelier Téqui Architectes: Social center, cultural space and esplanade
Nemours (77), France
 
  
Photo credits: Sergio Grazia

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Visible from all sides, the project connects the rue de Chérelles, the two side streets and the future esplanade of the cultural center. The building also functions as a link between the upper level of the esplanade and the one below of the parking area. The two superimposed programs follow the same architectural principles: lobbies with double exposure and transparency toward the public space and the interior garden and organization of central points around the patio.
 

Photo credits: Sergio Grazia

The transparency from the patio toward the outside underscores the axial organization of the project and visually links the two programs. The patio creates an interior space in the building, allowing light to penetrate and opening views between all the spaces in the program, as a complement to the exterior façades. Designed for the users of this public facility, the garden feature can be seen from the street and through the lobbies of the cultural center and the social center. It is a precious and refreshing space in the midst of an environment essentially composed of stone.
 

Photo credits: Sergio Grazia
 
Contracting authority/Client: City of Nemours
Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
Program: Construction of a social center and a cultural space
Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
Cost: €2.8m excluding VAT
Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016
Photo credits: Sergio Grazia

Source: Press release / Atelier Téqui Architectes / January 2017
 




 
Headlines
20-02 HHF Wins Competition for Tower Building in Biel
17-02 Marc Younan architecture office converted an industrial building into 85 social housing units
15-02 Organic Farm
08-02 Brede School Aarle-Rixtel, Laarbeek - Holland
30-01 European Architecture Awards 2017 : international competition for architects
25-01 INAUGURATION OF RENEWED THIALF ICE ARENA BY KING WILLEM-ALEXANDER
20-01 Awarding Ceremony Archi-World® Academy III edition 2017
18-01 Winning projects Archi-World® Academy Awards 2015-2017
16-01 Construction begins on Poland’s tallest tower designed by Foster + Partners
12-01 Atelier Téqui Architectes: Social center, cultural space and esplanade
04-01 Architectural Lighting Design for Mocape Shenzhen - The Museum of Contemporary Art and Planning Exhi
27-12 AIA has just delivered the headquarters for the french bank Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nan
19-12 Schmidt Hammer Lassen Architects win International competition to design the new Shanghai Library, C
23-12 We wish you a Merry Christmas and A Happy New Year
06-12 Temporary Courthouse by Cepezed
23-11 The French International School of Beijing (LFIP)
21-11 Winners - Pool Vision 2016
17-11 Evolution Design: ZEB Munich Germany
16-11 WEST 8'S NEW LANDSCAPE VISION FOR THE WATERFRONT BOULEVARD KIJKDUIN, THE HAGUE

Archi-Europe Archi-Europe Group Links

Premium partner

Institutional Partners

International Exhibitions & Events

                                                       

Media Partners

                              
Partners
                  
designed by infoweb