Extranet
/
Select the country:
En Fr De Nl Es It Pl Cz Ru

Results of the inquiry
‹ Previous page
previous project  


Nokia headquarters
The leading objective for the design was to build a working environment for the new millennium that could inspire creative thinking and interaction. This has been achieved through a repetitive, easily altered spatial unit catering equally well for both individual and group working. Communication is enhanced through transparency between the different areas and spatial groupings and through the cellular landscape office and desk areas. The plan is developed around a triangle of 1,000 net square metres in which the number of restricting, fixed structures and installations has been kept to the minimum. In actual fact, the space has been divided into 20 different triangles containing traditional offices, cellular landscape office units, meeting rooms, desk areas, storage spaces, etc. One triangle houses between 40 and 80 members of staff.

The spaces are arranged around two atriums, whose ground levels act as versatile agoras housing a restaurant, meeting place and exhibition area. All private rooms and meeting rooms used by outside visitors are situated on the ground floor. The plan includes two auditoriums: one which can be altered to house 50 to 100 people, and one with fixed furniture for 150 people.

The choices of interior materials closely followed the goal of authenticity. Redhued species of wood are used in large quantities to give warmth and calm to the hectic working environment. On the floors above ground level, the furniture, doors and wall elements are made of common alder and birch; the windows are made of pine. On the ground floor, the durability of fixtures has been enhanced through the use of cherry tree and red oak. Steel features prominently in the filigreelike parts of the bearing and supplementary structures which are coated with a steel grey metallic colour. The stiffening vertical towers made of reinforced concrete have been given a greenish grey spatula treatment. Natural lighting and the surrounding landscape have a special function within the interior architecture.

The building has the first double facade ever realised in the Nordic countries, marking a step towards more sustainable development. Passive means are used to save the energy needed for cooling during the summer and heating during the winter. The exterior thermal stress is relieved through the double facade, the interior stress through cooling beams and convectors. The air conditioning system incorporates an efficient heat exchanger (heat and cool air recovery), and the medium used is harmless to the ozone layer. Special attention has been given to the quality of the air, the minimising of material emission, and the cleanliness of the channels.
 
Architect Helin Pekka
Country Finland
Region Central Finland & Kymenlaakso
City Keilalahti, Espoo
End of the work 2001
Materials -Bois
-Aulne
-Bouleau
-Pin
Acier
Total surface area 186 000 + 111 200
Used surface area 38 300 + 24 500
Photographer Voitto Niemelä
 
 
Look for a project
Are you looking for a project?
You can search for projects by Name of project, Architect, City, Country and Region.

Project
Architect
City
Country
Region
Headlines
06-06 Archi-Europe is going to Brazil !
19-05 Winning projects European Architecture Awards 2017 are known
24-04 Announcement nominees European Architecture Awards 2017
13-04 Quartéis de Santa Justa
10-04 Huge success for the European Architecture Awards, 327 projects coming from 32 countries
10-04 Huge success for the European Architecture Awards, 327 projects coming from 32 countries
22-03 UniCredit Pavilion in Milan – lighting as a component of outstanding architecture
21-03 IKC Zalmplaat - Primary school in a characteristic and epressibe building
20-03 THE MIPIM AWARDS 2017 WINNERS
13-03 Vittorio Simoni - Simoni Architecten, Hasselt
08-03 Black Box Gym - A Temporary Architecture Practice
06-03 A 'City for All' - UNStudio
27-02 Moreelsebrug Utrecht
20-02 HHF Wins Competition for Tower Building in Biel
17-02 Marc Younan architecture office converted an industrial building into 85 social housing units
15-02 Organic Farm
08-02 Brede School Aarle-Rixtel, Laarbeek - Holland
30-01 European Architecture Awards 2017 : international competition for architects
25-01 INAUGURATION OF RENEWED THIALF ICE ARENA BY KING WILLEM-ALEXANDER
Agenda
Learning from Japan (> 24/09/2017) - Copenhagen Designmuseum Danmark
SPACE IN MOTION: A Century of Estonian Architecture (> 31/12/2017) Tallinn Museum of Estonian Architecture
Decades of Finnish Architecture 1900–1970
(27/03/2010 – 31/12/2020)
All contests
Downloads
Archi-News printed 01/2017 EN/FR
Archi-News printed 2016 EN/FR
Archi-News printed 01/2015 EN/FR
Archi-News printed 02/2015 EN/FR
Archi-News Printed 01/2014 EN/FR
Archi-News Printed 02/2014 EN/FR
Archi-World® Academy Guide 2013-2015
Archi-News Printed 02/2013 EN/FR
Archi-News Printed 01/2013 EN/FR
Archi-News Printed 01/2012 EN/FR
Archi-News Printed 2/2011 EN/FR
Archi-Europe Group Brochure edition 2012
Archi-World® Academy Guide
Archi-News Printed 1/2011 EN/FR
Archi-News Printed 2/2010 EN
Archi-News Printed 2/2010 RU
Archi-News Printed 1/2010
Archi-News Printed 2009
Affiche Archi-Bau-Awards 2009
Archi-News Printed 02/2008
Archi-News Printed 01/2008
Archi-News Printed 10/2007
Archi-News Printed 04/2007
Archi-News Printed 01/2007
Archi-Europe Group Brochure
Archi-News Printed 09/2006

Premium partner

          

Institutional Partners

                              

International Exhibitions & Events

                                             

Media Partners

                              
Partners
                  
designed by infoweb